Står tillit for fall, også i Norge?

Vi har tidligere fortalt om hvordan det står til med verdensbefolkningens tillit. Dinamo har tatt samme temperaturmåling i Norge og vi kan like gjerne si det rett ut: det står ikke særlig bedre til her til lands.

Vår internasjonale byråpartner Edelman har i 22 år undersøkt hvilken tillit folk har til institusjoner som myndigheter, media, næringsliv og ideelle organisasjoner. Sammen med Norstat har vi i Dinamo gjennomført samme undersøkelse blant over tusen respondenter i alderen 18+, bosatt over hele landet.

Tor Asbjørn Hegge, leder i Dinamo PR, gir en kjapp oppsummering av hovedfunnene:

– Sammenlignet med verdensgjennomsnittet har vi høyere tillit til myndigheter, men lavere tillit til næringslivet. Det betyr ikke at de kan hvile på sine laurbær, for resultatene er faretruende nær å havne i kategorien «mistillit».

La oss dykke litt ned i tallene: På verdensbasis har i snitt 61 prosent av befolkningen tillit til næringslivet. I land som Kina, Indonesia og India ligger denne andelen på ca. 80 prosent, mens kun 34 prosent har tillit til næringslivet i Russland. Det var vel og merke før Putin invaderte Ukraina. I den norske undersøkelsen, plasserer næringslivet seg godt nede på listen med en score på 53 prosent.

Nordmenn har bra tillit til myndighetene, men ikke så bra til næringslivet.

– Det er kun fire prosentpoeng fra å kategoriseres i mistillitsklassen. Mens næringslivet er den institusjonen som har høyest tillit globalt, er bildet helt annerledes i Norge.

Hva kommer det av?

– Undersøkelsen avdekker ikke årsaker til manglende tillit, men noe av svaret finner vi i spørsmålet om hvilke yrkesgrupper og personer vi stoler mest på. Her svarer kun halvparten at de har tillit til næringslivsledere.

Så, hva kan næringslivsledere kan gjøre for å få folks tillit?

– Folk mener bedrifter kan ta et større ansvar for å løse dagens største utfordringer, som klimaendringer, likestilling, økonomisk ulikhet og urettferdighet. Folk vil handle varer, velge arbeidsgiver eller investere i selskaper basert på hvilke verdier og sosialt ansvar bedriften tar. Og så er det klare forventinger til at næringslivet må bli bedre på å gi troverdig informasjon.

Norge skiller seg ikke særlig fra de globale resultatene når det kommer til hvilke yrkesgrupper og personer vi har vi har tillit til, verken i den ene eller den andre retningen. Men én yrkesgruppe skiller seg positivt ut i Norge: Tilliten til helsemyndigheter.

– Norge ligger på et høyt nivå sammenlignet med andre europeiske land. Tar vi kommunikasjonsbrillene på oss kan vi alle lære av hvordan helsemyndighetene har brukt fakta og vært konsistente i sine budskap, avslutter Hegge.

Ønsker du å lære mer om tillit? 23. mars arrangerer vi et digitalt seminar. Bli med!

Hold deg oppdatert – meld deg på Dinamonday:

Hopp til nyhetsbrev

Bli med på seminar om tillit:

Tid: Onsdag 23. mars 13:00

Sted: digitalt, https://fb.me/e/1GGlhbZ3y

Kontaktpersoner

1

Verdt å lese