Posisjonering og identitet for Røyland Gård

Scroll down

Oppgaven

I hjertet av Agder, kun en times kjøring fra sørlandsbyene, ligger idylliske Røyland Gård. I tillegg til å huse store begivenheter som bryllup og andre selskaper produserer Gunnar og Pernille sitt eget syltetøy siden 2011. Mye av ingrediensene har de plukket selv i skogene rundt Røyland og produktene lages og emballeres for hånd på gården.

Røyland Gård hadde behov for en ny identitet og et uttrykk på sine produkter som sto i stil til kvaliteten. Syltetøyene er håndlagde smaksbomber som selges i delikatessebutikker og i ostediskene i Sørlandets best assorterte butikker samt i egen gårdsbutikk. Som en liten produsent var det vesentlig å holde kostnadene på emballeringen nede samtidig som det var rom for bruk av håndarbeid.

Pakningsdesignet møtte ikke målgruppens forventninger til avsender som high-end leverandør, de fikk dermed ikke tatt ut kundepotensialet eller utnyttet målgruppens betalingsvillighet.

Røyland Gård ønsket å ta en tydelig og differensierende posisjon ved å fremstå unik og relevant annerledes og skape avstand til konkurrentene. En posisjon som får hjertet til å banke i målgruppen.

Strategi

Salget har økt gradvis hvert år, men økningen har ikke vært tilfredsstillende. Demosalg fungerte godt, men produktene solgte dårlig når de ikke ble presentert av produsent. De fikk tilbakemelding fra kjøpmenn om at de syntes designet var for kjedelig.

Strategien er basert på en posisjonerings- og konkurrentanalyse og driverstudie i målgruppen. Hvor finnes det muligheter og hvilke utfordringer møter de? Hvordan posisjonerer de ulike aktørene seg?

Røyland Gård går inn som utfordrer i en etablert kategori der det kreves troverdighet, tillit og kunnskap for å møte en krevende forbruker. Det skal utvikles en identitet for gården og produktene, med et merkehierarki med rom for utvikling og innovasjon. Tårnet fra gården som symbol videreføres.

Målgruppen er opptatt av det ekte og det nære, natur og kultur, den gode historien. Matinteresserte som ønsker noe ekstra til en spesiell anledning. Bevisst på smak, ubevisst på merke. Ulik alder, livssituasjon og bakgrunn. Premium convenience vs. kategorien.

Design

Designet henter tydelige referanser fra gamle gårdstradisjoner og emballering av hjemmelagde produkter, men er trukket inn i vår moderne tid ved en stilistisk og grafisk tolkning av produktenes ingredienser og smak. Dette gjør designet lekent og saftig samtidig som Røyland Gårdlogoen fungerer som et kvalitetsstempel og vitner om at produktene er skogsgourmet. En sprek fargepalett og en røff potettrykkaktig font setter produktene inn i de sjarmerende og lettbeinte omgivelsene de kommer fra. Her er det gøy på landet!

Resultat

– Offensiv distribusjonsstrategi sammen med grossist, lansering med 47 nye butikker i Telemark/Vestfold, samt lansering geografisk utover Sørlandet.
– Fokus på Oslo der 50% av lokalmat selges i Norge. Meny Colosseum Majorstuen som referansebutikk med lokalmat i dagligvarehandelen. «Gutta på haugen» i Oslo som representant for delikatessebutikker.
– Tilbakemeldingene er overveldende positive og salg doblet fra 2014 til 2015.
– I eget gårdutsalg ble det gamle designet solgt til halv pris, til tross for prisforskjell på 50 %, valgte kundene det nye designet.
– Kåret til beste stand under ”Den lille madfesten” i Grimstad.
– Økt etterspørsel i spesialbutikker ført til økt eksponering og salg.

Del på

Røyland gård - DinamoDinamo