Kjærlighet overalt uansett
På mange steder representerer den lokale Pride-markeringa et nødvendig pusterom og en viktig synliggjøring. Da Norge ble rammet av koronapandemien våren 2020, hjalp Dinamo foreningen FRI å lage en annerledes Pride-markering.
Pride-festival og strenge smittevernregler
Pride betyr mye for mange, og markeres på små og store steder over hele landet. Våren 2020 ble det klart at ikke var mulig å gjennomføre Pride som planlagt. Oppgaven Dinamo fikk var derfor å finne en alternativ måte å gjennomføre en synlig Pride-markering på, der felleskapet og samhold skulle stå sentralt og synliggjøres. Hvordan kunne Pride-markeringer gjennomføres over hele landet av lokale frivillige, på lavt budsjett og i tråd med strenge smittevernregler?
Stafett-aksjon for synliggjøring
Løsningen ble en stafett-aksjon mellom de norske byene som skulle hatt festivaler i løpet av året, under slagordet «Kjærlighet overalt uansett!».
Ved å engasjere lokale kunstnere, eller lokale frivillige, til å utsmykke en del av en gate, en tunell eller kanskje benkene på torget, ønsket vi å ivareta den viktige synliggjøringen og det felleskapet Pride representerer.
For å kunne gjennomføre markeringene på lavt budsjett og med ulike ressurser og kapasitet, utviklet vi en aksjonsoppskrift som ble sendt ut til lokale arrangører. I tillegg til oppskriften fikk arrangørene en sjablong for signering av utsmykningene, visueller til sosiale medier og en egen pressepakke.
I løpet av 2020 er det planlagt mer enn tjue Pride-markeringer over hele landet.
Under Norges største pride, Oslo Pride, ble Holmenkollen lyssatt, og festivalen ble offisielt åpnet av kulturminister Adbid Raja med regnbuekappe i zipline fra hoppbakken. Andre steder i landet har gatebildet blitt dekorert og fått farger, mens det på sosiale medier har vært synlige pride-budskap, rammer og sjablonger fra Dinamo.