Demokratisenter for unge

Dinamo ble engasjert av Eidsvoll 1814 til å produsere en ny utstilling, som skal fylle Wergelands Hus (utstillingshuset i tilknytning til Eidsvollsbygningen).

Kontaktpersoner

Demokratisenter for unge skal engasjere ungdom mellom 12 og 16 år i demokratiet, vise at unge har en viktig stemme og viktige meninger. Og synliggjøre at det er mange, i Norge og i verden, som trenger at de engasjerer seg.

Demokratisenteret består av tre saler i Wergelands Hus, men også i klasserommet og på digitale flater etter at de har vært på besøk.

crowd of children all looking at the camera

Konseptet

Hva nå? Det skal du bestemme. Konseptet viser til de neste skrittene. Vi har det godt i Norge, de fleste av oss. Og demokratiet fungerer. Men det er hull: mange faller utenfor, blir ikke hørt, føler seg ekskludert, eller rammes av beslutninger andre gjør.

Hvor bra hadde det ikke vært om de unge engasjerte seg for å få gjort noe med manglene, tette hullene, stive opp svak­hetene.

Vi skal hjelpe dem på veien, men jobben er deres egen. For det er deres engasjement. Opplevelsene vi gir, budskapene vi formidler og triggerne vi bruker for å utløse refleksjon, diskusjon eller handling skal spille sammen til en hendelse.

Lytt til de unge

Barn og unge har viktige meninger, og de skal bli hørt. Ikke på «liksom», slik mange opplever det. Da må de engasjere seg, få selvtillit på at det er viktig og nyttig, og de må bli tatt på alvor.

En gruppe på åtte unge, i alderen 13–16 år, har vært tilknyttet prosjektet for å hjelpe oss å utvikle senteret. Vi kaller dem Notabelmøtet, oppkalt etter den lille gruppen som 16. februar 1814 besluttet å innkalle en Riksforsamling for å lage en grunnlov.

De viktigste elementene

  • Et galleri av eidsvollsmenn, og historier og gjenstander fra den gang da. Vi ønsker å trekke linjene fra den viktige jobben eidsvollsmennene gjorde, og til den like viktige jobben du kan gjøre i dag.
  • Alle besøkende bes å signere en «Ungdommens grunnlov» (som unge har utviklet på forhånd).
  • De kan ta bilder av seg selv, og bli en «eidsvollsmann».
  • De får en «demokratisk profil» på egne nettsider.
  • Interaktive elementer i utstillingen (RFID) stiller de besøkende ovenfor en rekke dilemma som utfordrer og bevisstgjør, og får konsekvenser for utformingen av den unike nettprofilen hver enkelt besøkende får.
  • Men det alle viktigste elementet i utstillingen er en helt unik film, i en kinosal som er den første i sitt slag i Norge. Kort fortalt: Du sitter i filmen og blir en del av opplevelsen med nesten 360 grader film som omringer publikum.

Prosessen

Det beste med dette oppdraget er at vi har gjort jobben sammen med Eidsvoll 1814, med ledelsen og flere av de flinke folkene på museet.

Vi har hatt en befriende åpen tone, og et klima i prosjektet for å lete oss fram til de beste løsningene sammen.

Det er et stort prosjekt, med mange faktorer. Og vi har krysset oss fram til en best mulig helhet. Demokratisenter for unge åpnet 16. februar.

Resultater

Gull i kategorien Information – Gulltaggen 2015

Responsen har vært overveldende positiv. 180 ungdomsskoleelever fra Oslo og Eidsvoll ble invitert til å evaluere senteret. De ga i snitt terningkast 5,26.

Ved lansering gav VG filmen terningkast 5, med kommentaren «En av årets viktigste filmer».

Demokratisenteret er nominert i Gullkorn i kategorien «Årets lansering».

I sommer har også VG testet Norges mest besøkte museer, hvor Eidsvoll 1814 gikk helt til topps. Journalisten uttaler: “Museet har klart kunstverket å kombinere tilbakeblikk med dagens Norge. Her er det noe for alle. Kan anbefales.»

Senteret har vært fullbooket hele 2014.

Les mer om senteret her.

Andre gode resultater

Se flere Arbeider