Du må trene godt, for å bli god i media

Øvelse gjør mester. Det gjelder også medietrening.

Uansett om du aldri har snakket med en journalist før, eller om du er på fornavn med flere, er det smart å trene på en intervjusituasjon. Da er du klar den dagen journalisten ringer.

Medietrening handler i liten grad om å stå foran et kamera og bli bombardert med kritiske spørsmål. Hva du skal si er viktigere enn hvordan. Det gjelder å forberede seg på hva du kan få spørsmål om, og hvordan du kan formulere svar som mottakeren forstår. Først når du er trygg på budskapet kan du perfeksjonere formidlingsevnen.

Dette er også kunnskap som kommer godt med i andre situasjoner i livet: Å holde foredrag, snakke til små og store forsamlinger, eller å gå på jobbintervju. Det å gjøre seg forstått er en kunst som krever at du jobber med budskapene dine og trener på formidlingen.

Tips og triks for deg som vil øve

Det finnes så klart mange mulige innganger når du skal øve på en mediesituasjon. Likevel har vi gjort oss noen erfaringer med hva som fungerer godt:

  • Få oversikt og diskuterer mediebildet – se gjerne på hvordan pressdekningen av dere har forandret seg over tid
  • Tenk gjennom hva du skal gjøre før journalisten ringer, og hva du bør gjøre under selve intervjuet
  • Blir du nervøs av tanken? Stressmestring er en kunst. Tenk gjennom hva du skal gjøre hvis du mister tråden eller ikke vet hvordan du skal svare
  • Terp på budskap
  • Tren gjerne på en eller flere intervjusituasjoner – gjerne foran kamera
  • Forsøk å evaluer hvordan det har gått og kom med konstruktive tilbakemeldinger

Lag en beredskapsplan

Medietrening handler om å bli trygg på budskapet ditt. Derfor er det essensielt å legge en god beredskapsplan for mulige medieoppslag, og ha gode svar på spørsmål du kan komme til å få. Det er en øvelse som kan være vanskelig å gjennomføre selv, og du gjør lurt i å få råd fra noen som kan se deg utenfra. På den måten kan du gjøre deg bedre forstått den dagen journalisten ringer.

Du vet aldri når en krise kan oppstå, men du er bedre rustet dersom du har trent på forhånd.

Les om hvordan vi hjalp Biogen med å håndtere massiv medieoppmerksomhet.